Zapisnik sa 1. sjednice stožera CZ

17. ožujka, 2020. u 13:56:21

Objavljujemo Zapisnik sa 1. sjednice stožera Civilne zaštite općine Bol koja je održana u utorak 17. ožujka 2020. godine sa početkom u 10.30 sati u uredu općine Bol…

Zapisnik

sa 1/20 sjednica Stožera Civilne zaštite koja je održana u utorak 17. ožujka 2020. godine sa početkom u 10.30 sati u uredu općine Bol


Nazočni: Tihomir Marinković, zapovjednik, Matko Baković, Stipe Marinković, Goran Jekić, dr. Markica Tomić, Drago Jerkin,

Izočni: Danijela Roso, Pavao Bonačić Proti, Zdravko Bartulović i Mirko Perić, opravdano

Ostali nazočni: Stipe Karmelić, pročelnik, Joško Egekher , predstavnik medija

Nakon što je utvrđen kvorum, zapovjednik stožera je predložio dnevni red koji je jednoglasno prihvaćen te glasi:

1. Razmatranje stanja zaštite od novog korona virusa COVID-19

POD 1)

Tihomir Marinković je upoznao nazočne da je na nivou otoka Brača organiziran krizni stožer koji se sastao više puta i koji je pokrenuo proceduru nabavke neophodnih zaštitnih sredstava za cijeli otok Brač.

Članovi Stožera civilne zaštite općine Bol apeliraju da građani i svi ostali stanovnici općine Bol prate priopćenja Glavnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i da se ponašaju prema naputcima tog stožera, u skladu sa novonastalom situacijom.

Treba provoditi redovne zaštitne mjere radi smanjenja prijenosa novog korona virusa, a to znači:

– redovno prati ruke sapunom i vodom ili koristiti dezinficijens na bazi alkohola,

– prilikom kašljanja prekriti usta i nos papirnatom maramicom koju se treba odbaciti u koš za otpatke, te oprati ruke,

– Izbjegavati dodirivanje lica, usta, nosa i očiju,

– Izbjegavati bliski kontakt s osobama koje imaju povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj ili kratki dah,

– Izbjegavati rukovanje i održavati razmak od barem jednog metra kod razgovora,

– Provjetravati prostorije i boraviti što više na otvorenom,

– Izbjegavati veće grupe ljudi i javna okupljanja.

Općinski stožer civilne zaštite općine Bol apelira da se stariji građani naše općine, kojima u ovoj situaciji nema tko pomoći u nabavci hrane, lijekova i drugih potrepština, jave u ured općine Bol, na telefon broj 635-114, svakog radnog dana od 08.00 do 12.00 sati.

Općinska uprava će pronaći volontera koji će svakodnevno biti na usluzi potrebitoj osobi.

Općinski stožer civilne zaštite općine Bol apelira da sve osobe koje trebaju provoditi vrijeme u samoizolaciji, tu mjeru provode savjesno i odgovorno, da ne ugrožavaju bližnje. Ne postoji javno dostupan popis osoba koje trebaju biti u samoizolaciji, ali svaku sumnju u nepoštivanje ove mjere zaštite se može prijaviti na telefon 097/651 9550 (krizni stožer Brača).

Sve osobe koje se okupljaju na Svetim misama trebaju poštivati naputak biskupa Splitske Metropolije.

Sve osobe koje osjećaju zdravstvene tegobe trebaju najprije nazvati bolsku ambulantu na telefon broj: 635-112, a nakon telefonskog razgovora će obiteljski liječnik odrediti daljnje korake.

Na temelju odluke Republičkog stožera civilne zaštite nastava u Osnovnoj i Srednjoj školi Bol se odvija on-line. Na temelju dopisa Ministarstva znanosti i obrazovanja, općinski stožer Civilne zaštite općine Bol je donio odluku da se do daljnjeg zatvara dječji vrtić Mali princ na Bolu. Vrtić i škole ostaju zatvorene dok se ne promijene odluke nadležnih stožera.

Članovi stožera civilne zaštite općine Bol još jednom apeliraju da se svi građani Bola ponašaju odgovorno, da ne šire paniku i strah, te da prate i provode odluke Republičkog stožera koje se odnose na našu sredinu.

Bol, 17. ožujka 2020.

Sjednica završila u 11.00 sati

Zapisnik sastavio: Stipe Karmelić

Zapovjednik stožera

Tihomir Marinković

Skip to content