Priopćenje za javnost – plaža Zlatni rat

9. lipnja, 2011. u 12:09:44


REPUBLIKA HRVATSKA
Splitsko-dalmatinska županija                        
OPĆINA BOL
Klasa:021-03/11-01/173
ur.broj: 2104/02-11-02/01
Bol, 03. lipnja 2011. godine

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

PREDMET:  VARADERO II NA ZLATNOM RATU

Dana 17. veljače 2011. godine direktor općinskog društva Grabov rat d.o.o. je raspisao natječaj za sklapanje ugovora o prijenosu dijela prava posebne uporabe i korištenja na plaži Zlatni rat za montažni objekt jednostavnih usluga-caffe bar (jednostavnim rječnikom kazano, radi se o davanju podkoncesije na plaži Zlatni rat).
Tekst natječaja uopće nije odobrila Skupština društva, te je član Skupštine gospodin Vinko Kraljević zbog toga podnio neopozivu ostavku!

Prilikom otvaranja pristiglih ponuda nije bio pozvan ni jedan od dvojice ponuditelja!

U natječaju se tražila garancija za osiguranje plaže i imovine u slučaju da ponuditelj organizira večernji program, a iz javnog očitovanja direktora Društva se zaključuje da će se na plaži Zlatni rat pružati usluge i u noćnim satima.
O svemu gore navedenom upoznato je Općinsko državno odvjetništvo u Supetru i Policijska postaja Brač.

Na sjednici vijeća općine Bol direktoru tvrtke je postvaljeno pitanje o legalnosti davanja potkoncesija na plaži Zlatni rat, na što je on odgovorio da su oba natjecatelja bili upoznata sa mogućnošću da Skupština SDŽ na izda suglasnost na Ugovor o podkoncesiji, te da su obojica natjecatelja svjesno prihvatili taj rizik.
Prilikom sklapanja Ugovora između KJP Grabov rat i obrta Varadero II ta klauzula u ugovoru nije navedena!

Dana 23. ožujka 2011. godine Boljani su se na zboru građana očitovali kako traže poništenje ugovora između općinske tvrtke Grabov rat d.o.o. i obrta Varadero II.
Dana 2. travnja 2011. godine Udruga za bolji Bol je organizirala javno okupljanje na plaži Zlatni rat kada je u kratkom vremenu prikupljeno oko 500 potpisa u znak potpore slijedećim zahtjevima:

1.    Tražimo poništenje Ugovora o otvaranju novog caffe-bara na vrhu šumice na plaži Zlatni rat,

2.    Zahtjevamo hitno proglašenje parka prirode šireg područja Zlatnog rata, sa gospodarskim i turističkim sadržajima pod nadzorom zaštitara prirode,

3.    Zalažemo se za međunarodni natječaj za dizajniranje opreme na plaži i u šumici.

O svemu gore navedenom upoznato je Ministarstvo mora, Ministarstvo turizma, Ministarstvo kulture i Ured predsjednika.

Početkom travnja 2011. godine održana su dva sastanaka u uredu Župana SDŽ na kojima je od strane stručnih suradnika iz Županijskog ureda za pomorstvo jasno kazano da KJP Grabov rat d.o.o. ovakve ugovore može sklapati samo uz suglasnost davatelja koncesije tj. Skupštine SDŽ.
Suglasnost nije dobijena, jer nije ni zatražena, a ne može se dobiti, jer ta djelatnost nije navedena u koncesijskom ugovoru između KJP Grabov rat d.o.o. i Skupštine SDŽ.

Ministarstvo kulture se očitovalo dana 6. svibnja 2011. godine u kojem je navedeno da do današnjeg datuma Ministarstvo kulture nije zaprimilo zahtjev za davanje suglasnosti za davanje koncesijskog odobrenja obrtu Varadero II za montažni objekt jednostvanih usluga na plaži Zlatni rat.

Ministarstvo mora se očitovalo dana 16. svibnja 2011. godine u kojem je jasno navedeno da ovlaštenik koncesije nije ovlašten ni u jednom slučaju raspisivati natječaje za davanje koncesije, niti dijela koncesije.

Unatoč svemu gore navedenom, dana 1. lipnja 2011. godine vlasnik obrta Varadero II je u šumici na plaži Zlatni rat započeo postavljati montažni objekt caffe bara.

Da li se provodi jedan nelegalni Ugovor samo za pokazivanje arogancije i nepoštivanja pravne države ili se provocira Skupštinu SDŽ da donese odluku o poništenju koncesijskog ugovora sa KJP Grabov rat?

Da li se želi namjerno izgubiti koncesija, što “veliki igrač” samo čeka, uz obećanje gospodinu Marčiću da ga tamo čeka novo radno mjesto.                     

S poštovanjem !

Načelnik:
Tihomir Marinković

Skip to content